Evnen til at føle sorg LæseprøveLæseprøve


Kolofon


Evnen til at føle sorg. Følelser og psykopati i kinesisk medicin


© Hugo Hørlych Karlsen, NordØsten Forlag  NordOsten Books 2011


Sat med Verdana


Må digitalt eller i udskrift bruges af køberen af denne ebog.

  Må ifølge copyrightbestemmelserne, der beskytter forfatterens og forlagets arbejde, hverken kopieres analogt eller digitalt til andre eller offentliggøres uden forudgående aftale med forlag og forfatter.


ISBN 978-87-91493-18-8: Ebog 3. reviderede udgave

ISBN 978-87-91493-04-1: Trykt bog med titlen Følelser i kinesisk medicin


NordØsten Forlag  NordOsten Books

www.nordosten.dkNordØsten NordOsten Books har også udgivet Hugo Hørlych Karlsen, Petra Vestergaard Pedersen og Sten Svensson: Vær aktiv uden at handle. Tao og Østens indsigt, ebog 2. reviderede udgave af den trykte titel Tao, Zen & Østens indsigt. Rytmen og energien i dit liv, ISBN 978-87-91493-26-3.


Den findes i NordØsten Forlag  NordOsten Books’ samlede ebogskatalog:

www.nordosten.dk/E-boeger.html


 

Indhold


Følelser og ubalancer

Negative følelser – de syv følelser og de fem elementers skabende kredsløb ved ubalancer

De syv følelser positivt set – grundbetydning og dybere eksistentielle indhold

Psykopati og Daode jings forståelse af følelseslivet

De 6 helende – lydløse – lyde

Mentale aspekter

Afsluttende

Primære kilder


 

Følelser og ubalancer


”Menneskets følelser sidder i de fem faste indre organer (nyrer, lever, hjerte, milt, lunger).” (Den Gule Kejsers Klassiker, Su Wen, s. 82).


Klassisk kinesisk medicin bygger på konkrete iagttagelser af og erfaringer med energier i naturen, det enkelte menneske og samfundet. Disse erfaringer opsummeres blandt andet i, at vores følelser er de primære årsager til ubalancer og sygdom.


Følelser går direkte i vores indre organer og påvirker dem. Ingen følelse i os og ingen følelsespåvirkning fra andre er uden konsekvenser for energibalancen i det enkelte organ og for forholdet mellem organerne.


Omvendt gælder også, at enhver påvirkning af vores indre organer har følelsesmæssige konsekvenser. Tilstanden i vores indre organer bestemmer altså vores følelser.


Jeg kan som eksempel nævne et menneske, der spiser en kost, der belaster leveren ved blandt andet overvejende at bestå af raffineret mad med et stort indhold af ufordøjelig lavkvalitetsfedt og manglende lødige fedtstoffer, sukker, overdrevent mange mejeriprodukter og frugt fra sydlige lande og uden for frugtsæsonen. Der opstår da let blokering af leverqien og dermed stagneret hede. Personen kan da få følelsen vrede som dominerende følelsesmæssig tilstand. Ind imellem vil denne vrede eksplodere – den stagnerede hede bryder løs.


Som et andet eksempel kan nævnes et menneske, der gennemgående spiser en kost, der svækker milten – for eksempel ved dagligt at spise mad med sukker i, altovervejende råkost og mange frugter fra syden og andre frugter uden for sæsonen, tørrede som utørrede og manglende indtagelse af mere styrkende og veltilberedte mademner. Med denne kølende og fugtdannende kost svækkes qien i milten, bloddannelsen bliver dårlig og man får tendens til væskestagnation. Følelsesmæssigt vil man få en tilbøjelighed til at være overbekymret og altid have rugende og måske nagende tanker, der kører i ring, desuden humørsvingninger på grund af energitab fra den miltsvækkende kost.


For klassisk kinesisk medicin er følelser ikke et udtryk for energi, balanceret eller ubalanceret, positiv eller negativ.


Følelser er energi i den fysiske krop, som de er uadskillelig fra.


I sin bog Shen. Psycho-Emotional Aspects of Chinese Medicine (Shen. Psykologisk-emotionelle aspekter af kinesisk medicin) fremhæver Elisa Rossi, at kinesisk medicin betragter følelser som et fysiologisk hændelsesforløb:

  ”Følelser er qi i bevægelse. Hver eneste bevægelse er særegen, og kvaliteten af qiens reaktionsmåde er direkte forbundet med den følelse, det drejer sig om. Når der er tale om en overdreven følelsesmæssig kraft, vil qiens fysiologiske bevægelser blive påvirket og bragt ud af balance, så der opstår sygdom.” (S. 23, HHK’s oversættelse).

  ”Følelser ændrer qiens bevægelsesformer. Som en hovedregel skader de følelsesmæssige omvæltninger først qiens ’funktionelle’ niveau, hvorefter de medfører skader på organerne.” (S. 28).

  ”Man må gøre sig klart, at følelser er autentiske og rene qi-bevægelser (for eksempel må man i stedet for at sige, at vrede ’skaber qi, som ubalanceret bruser opad’, sige, at vrede i sig selv er ’qi, som bruser opad’). Vi er nødt til fuldt ud at indse, at der ikke er tale om årsag og virkning, men om totalt sammenfald.” (S. 34).


Så: Følelser skaber ikke qi, der bevæger sig på den og den måde. Følelser er qi, der bevæger sig på de bestemte måder, som hver følelse er forbundet med.


Fysiske blokeringer i vores indre organer og energikanaler fra for eksempel uhensigtsmæssig kost, overarbejde, stress, chok, uheld, skæld ud, manglende værdsættelse skaber lukkede, negative følelser, blokeret qi.


Og lukkede, negative følelser skaber – fordi de direkte er qi – omvendt blokerede indre organer og energikanaler, der igen skaber negative følelser osv.


Et eksempel herpå er følgende citater fra Den Gule Kejsers Klassiker:

  ”En blokering af qien i den midterste varmer (milt og mave) og i brystet, så forbindelsen mellem kroppens øvre og nedre områder afskæres, skyldes ofte følelser.” (Su Wen, s. 109).

  ”De fem faste indre organer i mennesket skaber og bevarer fem former for qi, som er ansvarlige for de fem følelser, nemlig glæde, vrede, bedrøvelse, sorg, og frygt. Følelserne kan skade qien … Raseri skader yin, og ophidselse og ustyrlig glæde skader yang.” (Su Wen, s. 28).


Inden for klassisk kinesisk medicin arbejdes der derfor uden undtagelse med, at behandlingen skal være en hjælp til at få brudt den onde cirkel, hvor lukkede følelser skaber fysisk blokering, der skaber følelsesmæssig lukning, der skaber fysisk blokering osv.

Forlag og bogsalg


Trykte bøger, lydbøger, ebøger


Bestilling direkte hos os:

Ring 98 58 22 00, mail,

eller afkryds i Bestillingsliste.


Ønskes ebøger direkte fra os, leveres de

inden for 24 timer

i epub, mobi og pdf.

Betales med bankoverførsel.


Ønskes straks-download af ebøger, gå til vores ebogs-webshop nordosten.ebog.dk

Betales med betalingskort

eller MobilePay.


Trykte bøger og lydbøger

bestilt inden 13:00 hverdage afsendes samme dag.

Forsendelse til posttakst.


Lindhardt og Ringhofs

Hugo Hørlych Karlsen-udgivelser i

 ebogsprojekt SAGA

Cookies


Hverken vi selv, eller one.com, som denne hjemmeside er hostet hos, bruger cookies.

 

Persondataadministration