Miyamoto Musashi
Miyamoto Musashi

Miyamoto Musashi blev født i 1584 i byen Miyamoto i Mimasakaprovinsen i Japan. 1645 skrev han De fem ringes bogGorin No Sho – der rangerer på linje med verdensklassikere som de kinesiske Daode jing og Den Gule Kejsers klassiker om indre medicin.

  Miyamoto Musashi var en omvandrende kriger, en ronin. Sin første tvekamp udkæmpede han, da han var 13 år gammel. Han nedkæmpede her den kendte og højt estimerede sværd- og lansekæmper, samuraien Arima Kihei.

  I løbet af de næste 17 år nedkæmpede han 60 af sværdets mænd. Han vandt hver eneste kamp.

  Selve hans kampmåde, det han kaldte sin strategi, var det afgørende for hans sejre, mere end det rent tekniske våben han brugte i den enkelte kamp.

  Ud over disse dueller mand mod mand med barberbladsskarpe sværd eller andre våben deltog Musashi også i nogle af tidens store slag, blandt andet Seki ga Hara, der varede tre djævelske dage og hvor 70.000 mennesker blev dræbt.


Musashi levede efter samuraiens moralkodeks, bushido, det vil sige krigerens vej med betydningen ridderlig levemåde, som blandt andet er stoisk udholdenhed, at leve indforstået med muligheden for lidelse og død, værdsættelse af og kamp for sit land og dets ledelse.

  Samuraiens liv var forbundet med udvikling af fysiske færdigheder og et samlet og roligt sind, selvtillid og præcision – total opmærksomhed og absolut nærvær. Vigtigt i kamp, men integreret i hvert eneste aspekt af dagliglivets gøremål.

  Fra han var 30 til han blev 50 perfektionerede Miyamoto Musashi sin teknik og sin strategi og udviklede sig samtidig til at blive en anerkendt kunstner og håndværker som kalligraf, træ- og metalkunstner og sumiemaler, hvor kunstneren ud fra zen lader sjælen i det malede være bevægelsen på papiret, så tingene bliver levende i det. Deres energi inkarneres i det og virker i det.


Nok var Miyamoto Musashi en faktuel historisk person – men hans ry gjorde ham til en legende allerede i hans samtid, og det er ikke blevet mindre gennem århundrederne, ligesom hans bog om rytme, præcision og total opmærksomhed stadig læses og bruges af mange forskellige mennesker overalt i verden.

  Han døde kort efter at have skrevet sin bog.


Miyamoto Musashis De fem ringes bog, Sphinx Forlag 1992/2003 er fordansket og forsynet med kommentarer og efterskrift af Hugo Hørlych Karlsen.


Læs om De fem ringes bog.

Forlag og bogsalg


Trykte bøger, lydbøger, ebøger


Bestilling direkte hos os:

Ring 98 58 22 00, mail,

eller afkryds i Bestillingsliste.


Ønskes ebøger direkte fra os, leveres de

inden for 24 timer

i epub, mobi og pdf.

Betales med bankoverførsel.


Ønskes straks-download af ebøger, gå til vores ebogs-webshop nordosten.ebog.dk

Betales med betalingskort

eller MobilePay.


Trykte bøger og lydbøger

bestilt inden 13:00 hverdage afsendes samme dag.

Gratis levering i Danmark.


Lindhardt og Ringhofs

Hugo Hørlych Karlsen-udgivelser i

 ebogsprojekt SAGA

Cookies


Hverken vi selv, eller one.com, som denne hjemmeside er hostet hos, bruger cookies.

 

Persondataadministration